Gemeente Weesp en Gem Instellingen

Gemeente Weesp en Gem Instellingen

Nieuwstraat 70 A, 1381BD, Weesp 0294-491391 Website

Openingstijden (20 nov - 26 nov)

 • Deze week| Volgende week

 • Maandag

  -
 • Dinsdag

  -
 • Woensdag

  -
 • Donderdag

  -
 • Vrijdag

  -
 • Zaterdag

  gesloten
 • Zondag

  gesloten

Koopavond

Geen koopavonden bekend

Koopzondag

Geen koopzondagen bekend


Bedrijfsomschrijving

Stadhuis Weesp

Het stadhuis van Weesp werd in 1772-1776 gebouwd.

Het neoclassicistische gebouw werd ontworpen door architect Jacob Otten Husly (1738-1796). Het diende als bestuursgebouw, maar daarnaast werd er ook recht gesproken. De daarbij gebruikte kerkers en vierschaar zijn nu nog te zien.

In het gebouw is nu het gemeentemuseum gevestigd, waarbij Hollands porselein uit de 18e eeuw de hoofdcollectie vormt. In de periode 1759-1768 werd in Weesp het eerste porselein van Nederland geproduceerd.

Het stadhuis is een rijksmonument.

Op de eerste verdieping bevinden zich de raadzaal, de burgerzaal en de kamers van de burgemeester, de secretaris en van het college van burgemeester en wethouders.

Op de tweede verdieping is het Museum Weesp gehuisvest.

Het Museum Weesp is gevestigd op de tweede etage van het stadhuis van Weesp. Dit stadhuis werd ontworpen door Jacob Otten Husly en gebouwd in de jaren 1772-1776. Het diende niet alleen als bestuursgebouw; er werd ook recht gesproken, vandaar dat men nu nog steeds kerkers en een vierschaar kan bezoeken in het gebouw.

Weesper porselein
Het Hollands porselein van de 18de eeuw vormt de hoofdcollectie van het museum. In Weesp werd tussen de jaren 1759-1768 het eerste porselein van Nederland geproduceerd. Er is een omvangrijke verzameling van Weesper- en Amstelporselein en een kleinere collectie Loosdrechts porselein te zien.

Geschiedenis van Weesp

De verdere collectie van het museum geeft een beeld van de geschiedenis van de stad Weesp en de Weesper industrieën.
Een aantal schilderijen, geschilderd door Gijsbert Jansz. Sybilla, de 17de eeuwse burgemeester van Weesp, zijn eveneens te zien in het museum.

Van Houten Cacao

Permanent is er reclamemateriaal van Van Houten Cacao te zien. De Van Houten fabriek was van 1850 tot 1971 in Weesp gevestigd. Sinds 2006 is er een aparte archeologiekamer ingericht.

Meer Ministeries en overheid in de buurt

Deze Gemeente Weesp en Gem Instellingen vestiging gesloten? Probeer dan één van de andere Ministeries en overheid in de buurt.