23 December 2015

Supermarkten ‘gewoon’ open op Eerste & Tweede Kerstdag!

Openingstijden.nl deed onderzoek naar het aantal supermarkten die geopend zijn op Eerste en Tweede Kerstdag. Het aantal supermarkten dat open is op Eerste Kerstdag is in 2015 verdubbeld ten opzichte van 2014. Tweede kerstdag blijft onverminderd populair.

Supermakten op met kerst

Verdubbeling in het aantal geopende supermarkten op Eerste Kerstdag

Er is een duidelijke trend te zien in de opmars van supermarkten die geopend zijn op Eerste Kerstdag. Die trend is met name goed zichtbaar in grote steden zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Breda en Eindhoven. Dit is ook duidelijk te zien op de kaart.  Kerst inkopen doe je tegenwoordig gewoon op Eerste Kerstdag! De afgelopen jaren is het aantal geopende supermarkten op Eerste Kerstdag ieder jaar verdubbeld. Zo waren er vorig jaar zo'n 200 supermarkten open, dit jaar zijn het er al ruim 400. Ook het aantal geopende supermarkten op Tweede Kerstdag blijft groeien. Bijna 2000 supermarkten zijn dan open, vaak vanaf een uurtje of 12:00, net als op koopzondag.

Veel belangstelling voor winkelen tijdens de kerstdagen

Aan de hand van de statistieken en zoekopdrachten op openingstijden.nl zien we dat er een ruime belangstelling is om te winkelen tijdens de kerst. Hoewel dit niet uitsluitend geldt voor het winkelen bij supermarkten, bewegen deze wel duidelijk het beste mee in de behoefte van de consument.

De mening van consumenten

We vroegen freelance journaliste Fleur de straat op te gaan om Nederlanders te vragen naar hun mening over het winkelen op Eerste Kerstdag. Veel van de geïnterviewden zijn nog niet gewend aan deze mogelijkheid. Een deel van hen vindt dat het personeel wel een dagje vrij verdient. De vraag werd ook voorgelegd aan medewerkers van een van de supermarktketens, vooral jonge medewerkers vinden werken tijdens de kerst geen enkel probleem met name vanwege het extra hoge uurloon.

Cijfers per supermarkt

Winkel Open 1e kerstdag Open 2e kerstdag
Albert Heijn 13% 62%
Aldi 1% 57%
Boni Supermarkt 0% 10%
Coop 5% 38%
Deen 0% 79%
DekaMarkt 11% 46%
Dirk 41% 81%
EMTÉ 2% 19%
Hoogvliet 18% 74%
Jan Linders 38% 96%
Jumbo 18% 76%
Lidl 2% 22%
MCD Supermarkten 0% 14%
Nettorama 3% 61%
Plus 4% 45%
Spar 3% 8%

Bronvermelding

Gegevens mogen alleen worden overgenomen met bronvermelding "openingstijden.nl", bij een digitale vermelding dient deze te zijn voorzien van een hyperlink die verwijst naar http://www.openingstijden.nl of http://www.openingstijden.nl/openingstijden-supermarkten-kerst-2015.


Contact

Locally.nl B.V.
Tel: +31 6 51951467
info@locally.nl