30 december 2021

In driekwart van de gemeenten supermarkten open op nieuwjaarsdag

Steeds meer supermarkten in verschillende gemeenten openen op nieuwjaarsdag hun deuren. In driekwart van de gemeenten is dit jaar tenminste één supermarkt geopend. Ook moeten meer medewerkers de eerste dag van het jaar al weer vroeg aan het werk. Dit blijkt uit gegevens van openingstijden.nl

Supermarkten nieuwjaarsdag al vroeg geopend

Uitslapen is er niet meer bij voor de supermarktmedewerkers van zo’n 450 filialen waar de deuren nog voor 10 uur openen op nieuwjaarsdag. Vorig jaar openden slechts 200 filialen de deuren voor 10 uur. Ruim 130 supers openen 1 januari 2022 zelfs al om 8 uur hun deuren.

“Niet overal kun je op nieuwjaarsdag al zó vroeg boodschappen doen. In Amsterdam heb je de meeste kans, daar zijn 50 supermarkten al om 8 uur open. Amsterdam loopt vanwege de vele toeristen altijd al wat voor op andere gemeenten wat betreft openingstijden”. vertelt Bob Gross van openingstijden.nl

Nieuwjaarsdag steeds populairder bij supers

Dit jaar zien we dat de trend om steeds meer supermarkten te openen op nieuwjaarsdag zich voortzet. Van de supermarkt filialen is 46% geopend, ten opzichte van 40% vorig jaar.

In de 5 grootste gemeenten is gemiddeld zelfs 81% van de supermarkten geopend. De meeste supers zijn open in Amsterdam met 174 geopende filialen (93%). Rotterdam 79%, Den Haag 81%, Utrecht 71%, Eindhoven 81%. In alle gemeenten waar de supermarkten open zijn gaat het gemiddeld om de helft van de filialen.

Bij de twee grootste ketens van Nederland kun je bij veel filialen terecht. Albert Heijn heeft de meest geopende filialen, ruim 700. Gevolgd door Jumbo met ruim 300 geopende filialen.
Bij de Aldi kun je daarentegen bij slechts 40 vestigingen terecht, de keten houd daarmee ruim 90% van de vestigingen gesloten.