20 december 2017

Supermarkten kerstzondag massaal open, uren eerder dan gebruikelijk

Supermarkten openen aanstaande zondag massaal hun deuren. Niet eerder waren er zó veel supermarkten open op een zondag volgens openingstijden.nl. Dit jaar valt Eerste Kerstdag op maandag en zondag de 24e is de laatste kans om kerstboodschappen in te slaan.

Record aantal supermarkten open

Niet eerder gingen er zó veel supermarkten open op een zondag. De dag voor Kerstmis zijn er bijna 3300 grootgrutters open. Vorig jaar telden we slechts 2700 geopende supers op de laatste koopzondag voor kerst. In veel gemeenten hebben supermarkten toestemming gekregen eerder te openen dan gebruikelijk. Gemeenten hebben gehoor gegeven aan de noodkreet van winkeliersverenigingen: zo wordt de massale drukte die wordt verwacht in het weekend voor kerst, beter verdeeld.

Supermakten per gemeenten

Bekijk hieronder de interactieve kaart om te bekijken in welke gemeenten de supers open (mogen) zijn op koopzondag 24 december. Niet in elke gemeente zijn alle supers open, vergeet dus niet de openingstijden van jouw favoriete winkels te bekijken voordat je weg gaat! In groene gemeenten is tenminste één supermarkt geopend.

Zondag uuren eerder open!

Het lijkt bijna een ‘normale’ werkdag, bijna 40 procent van de supers is al om 8uur open!. De meeste supermarkten sluiten ook wat eerder in verband met kerstavond. Gebruikelijk moeten alle winkels op kerstavond om 19.00 uur gesloten zijn, voor een klein aantal medewerkers begint kerst dit jaar wat later. Ondanks kerstavond sluiten ruim 100 supers pas rond 20.00 uur!

Ook in Apeldoorn wordt dit jaar een uitzondering gemaakt, zondag de 24e openen ze al om 08.00 uur om alle consumenten van dienst te zijn. Bas Wiegman, filiaalmanager van Jumbo Wiegmans: 'Zo kunnen we de drukte spreiden. Anders wordt het een gekkenhuis op zaterdag en klanten die willen winkelen komen toch wel, hoe laat we ook opengaan.’ Wiegmans verwacht dan ook gezellige drukte in zijn Jumbo. ’Ook onder het personeel is er genoeg animo om gewoon te komen werken.’

Niet in alle gemeenten werd er gehoor gegeven aan het verzoek van de grootgrutters eerder open te mogen. In onder andere Goes en Utrechtse Heuvelrug werd dit verzoek afgewezen. Ook zijn er gemeenten waarbij het verzoek om überhaupt open te mogen werd geweigerd, dit gebeurde onder andere in de gemeenten Grootegast, Zuidhorn, Krimpenerwaard en Geldermalsen.

Openingstijden Supers

Bekijk hieronder de openingstijden en sluitingstijden van supermakten op een 'normale' koopzondag versus deze 'kerst koopzondag'. Winkels zijn deze zondag veelal om 8uur open, veel eerder dan gebruikelijk en sluiten rond 18:00.


Noot voor (nieuws)redacties

- Op openingstijden.nl kunt u een interactieve kaart vinden, wij stellen het op prijs als u een hiernaar verwijst bij overname van dit artikel.
https://www.openingstijden.nl/publicaties/supermarkten-kerstzondag-massaal-open-uren-eerder-dan-gebruikelijk/
- Zelf een interactieve kaart op uw website publiceren? Vraag de lijst van gemeenten aan via contact@openingstijden.nl 

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend, wij hebben ons uiterste best gedaan een accuraat beeld te geven van de koopzondagen.