23 december 2021

Supermarkten open in meer gemeenten op 1e & 2e kerstdag

Dit jaar zijn opnieuw in meer verschillende gemeenten de supermarkten geopend tijdens de Kerstdagen, dit blijkt uit cijfers van openingstijden.nl. In de dagen vóór Kerst wordt het dringen in de supermarkt. Door de huidige corona maatregelen zijn supers slechts tot 20:00 uur open.

In grote gemeenten maar liefst driekwart geopend!

Dit jaar zijn in 250 gemeenten de supermarkten open op 1e Kerstdag, je kunt terecht bij één van de ruim 1700 geopende vestigingen. Vorig jaar ging het nog om 244 gemeenten en 1655 supermarkten.

Als we kijken naar de 6 grootste gemeenten van Nederland zijn daar dit jaar maar liefst driekwart van de supermarkt vestigingen ‘gewoon’ open op 1e Kerstdag. Amsterdam gaat nog altijd aan kop met 89% geopende vestigingen, gevolgd door Den Haag 83%, Rotterdam 76%, Utrecht 71%, Eindhoven en Tilburg 66%.

Ook in kleinere gemeenten zijn steeds meer supermarkten open, als we kijken naar de gemeenten waar de supers geopend zijn gaat het om gemiddeld de helft van de vestigingen.

Op 2e Kerstdag zijn er net als andere jaren veel supermarkten open, zo’n 80% van de supers zijn geopend. Dat is wel iets minder dan vorig jaar, toen z’n 90% van de vestigingen open waren. De daling is te ‘wijten’ aan het feit dat 2e Kerstdag dit jaar op een zondag valt. In verschillende gemeenten moeten winkels op zondag gesloten blijven.

Beperkte openingstijden in aanloop naar kerst

Gezien de huidige corona regels voor essentiële-winkels mogen supermarkten niet open zijn na 20:00, dit betekent z’n 15% verlies aan winkeltijd. Aan een dringende oproep van Koepelorganisatie CBL om de openingstijden te verruimen is vooralsnog geen gehoor gegeven. Ook de PVV riep eerder deze week op tot een verruiming van de openingstijden. “Met het oog op kerstinkopen is spreiden van klanten van groot belang”.

Vorige jaar melde openingstijden.nl nog een verruiming van openingstijden in de week vóór Kerst: “Corona vereist meer ruimte voor boodschappen”, was het devies. Zo’n 1150 grootgrutters verruimde toen de openingstijden tot 22.00.

Niet alleen de beperkte openingstijden zorgen voor grotere drukte. Restaurants zijn ook gesloten, daarom zullen opnieuw meer mensen thuis aan de slag gaan in de keuken en boodschappen moeten doen. Eten afhalen, of laten bezorgen door je favoriete restaurant is in veel gevallen wel mogelijk.