5 februari 2020

Supermarkten steeds langer open in strijd om marktaandeel

De afgelopen vijf jaar werden de openingstijden van supermarkten niet zó massaal verruimd als dit jaar. Het aantal supermarkten dat de deuren al om 20.00 uur sluit daalde, het aantal met een sluitingstijd van 22.00 uur is fors gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van openingstijden.nl.

Supermarkten

Het aantal supermarkten dat tot 22.00 uur is geopend, is in de afgelopen vijf jaar verdubbeld tot ruim 550 supers. Met name ten koste van sluiting om 20.00 uur. De verdubbeling is grotendeels te danken aan Albert Heijn, deze grootgrutter sluit gemiddeld bijna een uur later dan de concurrentie.

Ruim een derde van de Albert Heijn vestigingen is doordeweeks nu ‘gewoon’ open tot 22.00 uur. Ook andere supermarkten zijn steeds vaker tot 22.00 uur geopend; bij Jumbo gaat het om 14%, bij PLUS om 9% en bij LIDL om 6%.

Herman te Pas, redacteur Distrifood: “De verruiming van openingstijden gebeurt in een periode dat supermarkten op zoek zijn naar mogelijkheden de omzet te verhogen en de service te verbeteren. De zet van marktleider Albert Heijn, om sluitingstijden verder te verruimen dan de concurrentie, past binnen de strategie om het marktaandeel te vergroten.

LIDL verruimde bij de helft van de vestigingen de openingstijden en maakte hiermee in verhouding de grootste slag. Het overgrote deel van de vestigingen sluit nu om 21.00 uur, slechts een handjevol LIDL vestigingen sluit pas om 22.00 uur.

Gemeenten

In 2015 kon je in 64 gemeenten bij tenminste één supermarkt tot 22.00 terecht, in 2019 in 83 gemeenten en in 2020 kan dat al in 119 gemeenten.

Bob Gross, eigenaar Openingstijden.nl: “Supermarkten zijn belangrijke trekkers in winkelgebieden als wijkwinkelcentra. Wij verwachten dat winkeliers uit andere branches de aankomende jaren ook de openingstijden zullen verruimen om zo te kunnen profiteren van consumenten die pas laat boodschappen komen doen. Bij een klein aantal winkels zien we dat nu al gebeuren”.

In Amsterdam is 65% van de supermarkten geopend tot 22.00 uur. De gemeente heeft daarmee het hoogst aantal supermarkten dat zo laat sluit, gevolgd door gemeenten als Almere, Haarlem en Den Haag.
De verruiming van sluitingstijden in deze steden is overigens niet zo sterk ten opzichte van 2015 als in bijvoorbeeld Rotterdam, daar is het aantal supers open tot 22.00 in vijf jaar tijd ruim vertienvoudigd. In 2015 waren er 3 supermarkten open tot 22.00 uur, in 2019 waren dat er 13 en in 2020 zijn dat het er al 40.

Ook op zondag sluiten supermarkten steeds later maar met een gemiddelde sluitingstijd van rond 19.00 uur sluiten de supers dan nog wel uren eerder dan doordeweeks.

Op de kaart

Weten hoe het er in uw gemeente voor staat? Bekijk de kaart hier onder, gemaakt in samenwerking met LocalFocus.

 

Over deze cijfers
De cijfers zijn gebaseerd op ruim 4000 vestigingen van landelijke en lokale supermarktketens waaronder Albert Heijn, Aldi, Boni, Coop, Deen, DekaMarkt, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, Lidl, MCD, Nettorama, Plus, Poiesz, Spar en Vomar.


Voor vragen over deze publicatie kunt u cotact opnemen met;
Bob Gross
bob.gross@openingstijden.nl