4 april 2018

Winkels in steeds meer gemeenten open tijdens de paasdagen

Een derde van de supermarkten is eerste paasdag geopend

Een boodschap doen op Eerste Paasdag, dat kan dit jaar in één op de drie supermarkten. Dat is bijna twee keer zoveel als twee jaar geleden. Er gaan zelfs enkele winkelcentra open op deze feestdag, blijkt uit een inventarisatie van Openingstijden.nl.

Nog even snel wat paaseitjes of een paasstol inslaan op Eerste Paasdag? Een groeiend aantal gemeenten biedt winkeliers en klanten die mogelijkheid. Volgens de cijfers van Openingstijden.nl zijn ondernemers dit jaar in 63 procent van de gemeenten vrij om op Eerste Paasdag open te gaan. EEerste paasdag wordt daarmee bijna een normale koopzondag, maar met een feestelijk tintje.

Veel winkeliers maken daar gretig gebruik van. Kon je twee jaar terug bij 16 procent van de supermarkten terecht op Eerste Paasdag, nu gaat 31 procent open. Ook bouwmarkten openen steeds vaker hun deuren op deze lentefeestdag. Wie met de paasdagen inspiratie krijgt om in huis, tuin of op het balkon aan de slag te gaan, kan direct terecht bij 38 procent (Eerste Paasdag) of zelfs vrijwel alle bouwmarkten op Tweede Paasdag.

Winkelen in stadscentra op Eerste Paasdag

Een aantal gemeenten gaat nog een stapje verder op de paaszondag. Zo zijn de winkels in de stadscentra in onder andere Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Tilburg geopend. In de Haagse binnenstad kan men op deze zondag zelfs een uurtje langer winkelen dan normaal met openingstijden tot 18.00 uur in plaats van tot 17.00 uur. "Dit bewijst: het wordt steeds vanzelfsprekender om ook met speciale dagen open te gaan," concludeert Bob Gross van Openingstijden.nl. "We zien deze stijging al een paar jaar en tijdens alle feestdagen."

Er zijn wel grenzen aan de groeiende vanzelfsprekendheid om met feestdagen te winkelen. Zo leidde het voornemen van Rotterdamse ondernemers om hun winkels op dodenherdenking open te houden tot veel kritiek. De gemeente Rotterdam wil de verordening die het mogelijk maakt dat de winkels open zijn tijdens dodenherdenking aanpassen. Juristen onderzoeken of die verordening 'gerepareerd' kan worden.

Waar kunt u terecht bij een supermakt of bouwmarkt?"

Bekijk de informatie hieronder voor een overzicht van gemeenten waar je tijdens de paasdagen kunt winkelen.