22 december 2017

Winkels zijn de zondag voor kerst bijna overal open

Al in september werd actie gevoerd: sta een (extra) koopzondag toe op de drukste dag van het jaar! Talloze gemeenten hebben daar gehoor aan gegeven. In een record aantal plaatsen mogen aanstaande zondag de winkels open, blijkt uit onderzoek van Openingstijden.nl.
Wie de dag voor kerst nog boodschappen voor het kerstdiner nodig heeft of een kerstcadeautje wil halen, kan dus gerust zijn. In maar liefst 330 gemeenten mogen de winkels komende zondag open. In 20 daarvan hebben alleen supermarkten een ontheffing en in 'slechts' 58 gemeenten mogen komende zondag helemaal geen winkels open. Deze liggen vooral in de Biblebelt.

Koopzondag op 24 december

Bekijk hieronder de interactieve kaart om te bekijken in welke gemeenten de winkels open (mogen) zijn op koopzondag 24 december. Niet in elke gemeente zijn alle winkels open, vergeet dus niet de openingstijden van jouw favoriete winkels te bekijken voordat je weg gaat! In groene gemeenten is tenminste één supermarkt geopend, in sommige gemeenten zijn alle winkels geopend.

'Actie: drie dagen winkels dicht is te lang'

Al in september begonnen winkeliers, brancheorganisaties en zelfs bezorgde burgers met actievoeren. In Kampen werden stickers uitgedeeld, Woerden hangt vol met posters en Detailhandel Nederland stuurde een brandbrief. 'Het verplicht gesloten houden van winkels op de drukste dag van het jaar kost omzet en geeft extra winkeldrukte op zaterdag de 23e,' betoogt de detailhandel. Detailhandel Nederland riep gemeenten daarom op coulant te zijn met de openingstijden, omdat de consument niet meer gewend is om drie volle dagen geen inkopen te kunnen doen. Toch deelt niet iedereen de zorgen van Detailhandel Nederland. Zo is onder winkeliers niet overal evenveel animo voor een extra zondagsopening. 'In Hattem kunnen supermarkten ontheffing aanvragen, maar dat heeft niemand gedaan, dus alles blijft dicht', laat Saskia Lammerts, woordvoerder van de gemeente, weten. Ook in Sliedrecht maakt men zich niet zoveel zorgen. 'Rondom de feestdagen hebben we verruimde openingstijden en passen we de logistiek aan, zodat we ondanks de drie aaneengesloten dagen dicht wel versheid kunnen garanderen', aldus Alfred Huijser van Albert Heijn Sliedrecht. Gezellig hamsteren dus, maar niet tijdens de feestdagen. In Woudenberg is besloten de zondagsopenstelling niet eens te agenderen.'De leden van de winkeliersvereniging hebben aangegeven geen behoefte te hebben aan zondagsopenstelling,' vertelt een woordvoerster.

Komend weekend topdrukte verwacht

Of de winkels op zondag nou wel open zijn of niet, het is verstandig er rekening mee te houden dat het komend weekend sowieso topdruk is bij winkel-, dorps- en stadscentra. Parkeerproblemen en files zullen op sommige plaatsen nauwelijks te vermijden zijn. Gelukkig is het meestal niet nodig om voorraden tot woensdag in te slaan, op dinsdag zijn namelijk veel winkels alweer open, meldt Openingstijden.nl.

Noot voor (nieuws)redacties

- Op openingstijden.nl kunt u een interactieve kaart vinden, wij stellen het op prijs als u een hiernaar verwijst bij overname van dit artikel.
https://www.openingstijden.nl/publicaties/winkels-zijn-de-zondag-voor-kerst-bijna-overal-open/
- Zelf een interactieve kaart op uw website publiceren? Vraag de lijst van gemeenten aan via contact@openingstijden.nl 

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend, wij hebben ons uiterste best gedaan een accuraat beeld te geven van de koopzondagen.