Museum Stedelijk Zwolle

Museum Stedelijk Zwolle

Voorstraat 34, 8011ML, Zwolle 038-4214650 Website

Openingstijden (18 sep - 24 sep)

 • Deze week| Volgende week

 • Maandag

  gesloten
 • Dinsdag

  -
 • Woensdag

  -
 • Donderdag

  -
 • Vrijdag

  -
 • Zaterdag

  -
 • Zondag

  gesloten

Koopavond

Geen koopavonden bekend

Koopzondag

Geen koopzondagen bekend


Bedrijfsomschrijving

Het Stedelijk Museum Zwolle richt zich op cultuurhistorie en actualiteit van de kunsten en de stad. Het museum bestaat uit het monumentale Drostenhuis en het moderne deel uit 1997 van Gerard van den Belt. Het contrast tussen deze twee bouwstijlen is al bezienswaardig. In het van oorsprong 16e-eeuwse Drostenhuis is sinds 1905 het museum gevestigd. Er is, naast de mooi aangeklede stijlkamers uit de 18e eeuw en de archeologiekelder, de mooiste keuken van Nederland te bezichtigen. De topstukken uit de collectie worden er getoond, zoals werk van o.a. Pieter van Noort, Gerard ter Borch en Hendrick ten Oever. Bovendien is er een tentoonstelling over de geschiedenis van Zwolle.

In het moderne deel van het museum worden twee tentoonstellingszalen gebruikt voor tijdelijke exposities, waarin cultuurhistorie, actualiteit en hedendaagse kunst worden geconfronteerd. Daarnaast zijn er in het moderne deel nog een filmzaal en de museumcoffeeshop.

De museumtuin is ’s zomers vanaf het terras en in de winter vanuit de museumcoffeeshop te bewonderen onder het genot van een kopje koffie of thee. Op het grasveld is veel ruimte voor allerlei zomerse activiteiten, zoals tijdelijke tentoonstellingen, lezingen of concerten. Maar de tuin zelf is ook al een bezichtiging waard. Zo is er in de hoek van de tuin een collectie gevelstenen uit de 17e en 18e eeuw in de muur gemetseld. Ook staan er twee oude waterpompen in de tuin. De ene pomp is een oude stadspomp uit 1753 die in de Vechtstraat heeft gestaan. Deze pomp is in 1933 naar de museumtuin herplaatst. De andere arduinstenen pomp, die dicht bij de achtergevel van het Drostenhuis staat, is ook uit de 18e eeuw.

Het Stedelijk Museum Zwolle biedt de bezoeker de mogelijkheid om inzicht te verwerven en een mening te vormen door confrontatie met de kunsten uit heden en verleden. De cultuurhistorie van Zwolle en regio naast of tegenover de actuele kunst.

Meer Musea in de buurt

Deze Museum Stedelijk Zwolle vestiging gesloten? Probeer dan één van de andere Musea in de buurt.