Publicaties

Openingstijden.nl - Den Haag - 25-12-2016

Veel Supers 1e Kerstdag open in de Randstad, in Amsterdam: meer dan de helft!

Nooit eerder waren er zó veel supermarkten geopend tijdens de Kerstdagen. Opvallend is het grote contrast tussen het landelijk gemiddelde en de grote steden in de Randstad, met Amsterdam als koploper. Dit blijkt uit onderzoek van openingstijden.nl In alle grote steden van de Randstad dan kun je tijdens zowel Eerste als Tweede Kerstdag ‘gewoon’ je boodschappen doen bij één van de supermarkten in de buurt.


Veel supers in de Randstad open op 1e kerstdag, Amsterdam aan kop

Dat er in de Randstad veel supermarkten geopend zijn tijdens de Kerstdagen is inmiddels redelijk ‘normaal’ maar de cijfers voor Eerste Kerstdag zijn opvallend. In Amsterdam is maar liefst 53% van de onderzochte supers geopend op Eerste Kerstdag, meer dan de helft. Een jaar eerder was nog slechts 44% van de supermarkten geopend in de hoofdstad. Amsterdam wordt gevolgd door Rotterdam met 41%, Den Haag met 36% en Utrecht met 35%.

Op Tweede Kerstdag liggen de cijfers in de Randstad ook een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde maar dit geldt ook voor grotere steden buiten de Randstad. In de Randstad is het overgrote deel van de supermarkten gewoon open, wel iets later dan normaal. De meeste supermarkten openen rond het middaguur.
Dat supermarkten op Tweede Kerstdag hun deuren openen is al redelijk ingeburgerd, hoewel ook dit aantal in 2016 fors is toegenomen met ruim 2800 geopende supers. Ruim 70% van de onderzochte supermarkten zal dus haar deuren openen op Tweede Kerstdag, dit is een toename van 17% ten opzichte 2015.

Groot contrast tussen landelijk gemiddelde en Randstad.

Landelijk is slechts 12% van de supermarkten open op Eerste Kerstdag, dat aantal is dus vooralsnog een stuk lager dan het gemiddelde van 41% in de grote steden van de Randstad. Op Tweede Kerstdag is landelijk 65% van de supermarkten geopend tegenover 82% in de Randstad. In 2015 was landelijk gemiddeld 5% van de supermarkten open op Eerste Kerstdag en 39% op Tweede Kerstdag.

Grote steden met openingspercentage tijdens kerstdagen


Steden 1e kerstdag open 2e kerstdag open
Amsterdam
Rotterdam
's-Gravenhage
Utrecht
Eindhoven
Groningen
Arnhem
Tilburg
Enschede
Almere
53%
41%
36%
36%
33%
6%
3%
11%
5%
49%
89%
82%
78%
80%
82%
86%
82%
84%
76%
91%
* sortering a.d.v. totaal aantal supermarkten

Gegevens per stad op 1e en 2e kerstdag

Hieronder ziet u een grafiek en een tabel met daarin de gegevens per supermakt voor 1e en 2e kersdag.

Grafieken en cijfers

Op openingstijden.nl staan verschillende grafieken gepubliceerd waarop je duidelijk de cijfers kunt terugzien, zie: http://www.openingstijden.nl/publicaties/openingstijden-supermarkten-kerst-2016/.


Bronvermelding

Gegevens (cijfers en grafieken) mogen alleen worden overgenomen met bronvermelding "openingstijden.nl", bij een digitale vermelding dient deze te zijn voorzien van een hyperlink die verwijst naar www.openingstijden.nl of http://www.openingstijden.nl/publicaties/openingstijden-supermarkten-kerst-2016/..


Contact

Locally.nl BV
Tel: +31 6 51951467 (alleen voor pers)
info@locally.nl