Openingstijden Oudjaarsdag


Winkelen op oudejaarsdag

De kerstdagen zijn weer achter de rug. De broekriemen kunnen weer een maatje losser. Misschien heb je de kerstboom nog staan om het jaar feestelijk uit te luiden. Iedereen viert oudejaarsavond op zijn of haar eigen manier, bij vrienden, familie, lekker thuis of ergens in een kroeg of club. Misschien heb je beloofd een stapel zelfgebakken oliebollen mee te nemen naar je familie of wil je op oudjaarsavond je vrienden verrassen met heerlijke hapjes. Het is dan handig om te weten dat de meeste winkels op oudejaarsdag afwijkende openingstijden hanteren. Ben je benieuwd waar je je last minute boodschappen kunt doen, ga dan naar www.openingstijden.nl. Op deze website staat altijd een actueel overzicht van de openingstijden van winkels in jouw omgeving, ook op oudejaarsdag.

Welke winkels zijn open op oudjaarsdag?

Wil je weten welke winkels open zijn tijdens oudejaarsdag? De meeste supermarkten zijn tegenwoordig gewoon open tijdens de feestdagen, ook op oudejaarsdag. In grote steden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, maar ook Eindhoven zijn de grotere supermarkten, zoals Jumbo en Albert Heijn op oudejaarsdag iets vroeger dicht dan normaal. Gebruik je de kerstvakantie om te klussen? Houd er dan rekening mee dat de meeste grote bouwmarkten eerder sluiten dan normaal. Overdag kun je bij het merendeel van de bouwmarkten, zoals de Praxis, Karwei en Gamma wel gewoon terecht. Natuurlijk kun je voor je laatste inkopen altijd nog terecht bij de meeste tankstations en tankshops. Op www.openingstijden.nl vind je de actuele openingstijden van supermarkten, bouwmarkten of andere winkels in jouw buurt die open zijn tijdens oudejaarsdag.

Vijf tips voor een ultiem oudejaarsavond gevoel

Een traditionele oudejaarsavond kan natuurlijk niet zonder een enorme stapel zelfgebakken oliebollen. Het bakken van oliebollen is helemaal niet moeilijk en is superleuk om te doen. En zeg nou zelf, die heerlijke geur van verse oliebollen hoort bij een echte Nederlandse oudejaarsavond. Ben je niet zo handig in de keuken, dan zijn er genoeg adressen waar je terecht kunt voor oliebollen. Er staat altijd wel een oliebollenkraam bij jou in de buurt. Wil je het ultieme oudejaarsavond gevoel beleven? Hieronder staan vijf tips voor een gegarandeerd gezellige oudejaarsavond.
 1. Organiseer een quiz
  Oudejaarsavond is de perfecte avond om met je vrienden of familie een spelletje te doen. Je kunt allerlei bordspellen uit de kast trekken, maar niets is leuker dan een heuse quiz te organiseren. Er zijn veel quizzen op internet te vinden, maar je kunt er natuurlijk ook zelf één in elkaar knutselen. Verdeel je vrienden in teams en ga strijdend het nieuwe jaar in! Vergeet niet op de tijd te letten, voor je het weet, is het nieuwjaar!
 2. Zorg voor vooraf voorbereide lekkere hapjes
  Nodig je mensen bij je thuis uit, dan is niets zo ongezellig als de hele avond in de keuken te moeten staan om de gasten te verzorgen met lekker hapjes. Zorg er dus voor dat je hapjes maakt, die je vooraf kunt bereiden. Opgerolde wraps, traditioneel gevulde eieren, of een lekkere kaasplank doen het altijd goed. Serveer ze op een mooie schaal of plank, succes gegarandeerd!
 3. Regel voldoende champagneglazen
  Een oudejaarsavond kan niet zonder een feestelijke champagne of bubbelvariant. En die schenk je natuurlijk in een bijpassend glas. De champagne komt het best tot haar recht in een hoog, smal glas, ook wel een flûte genoemd. Gebruik je een ander glas, dan heb je kans dat de bubbels direct verdwijnen en dat is zonde van die heerlijke champagne. Zorg dus dat er voor al je gasten een echt champagneglas is. Proost!
 4. Eet twaalf druiven voor geluk en voorspoed
  In Spanje is de traditie om op oudejaarsavond om twaalf uur bij elke klokslag een druif te eten, voor elke maand van het jaar één. Zij geloven dat dit hen in het nieuwe jaar geluk en voorspoed zal brengen. Deze traditie gaat al terug naar 1909 toen in Alicante op oudejaarsdag een verse partij druiven aankwam. De Spanjaarden hebben destijds deze oogst gevierd door twaalf druiven te eten.
 5. Ga shoppen op oudejaarsdag en profiteer van de sale
  De meeste winkels zijn net na de kerstdagen gestart met de uitverkoop. Op oudejaarsdag is het vaak relatief rustig in de stad en kun je profiteren van de eerste koopjes. Ga dus shoppen op oudejaarsdag en koop tegen een spotprijsje een te gekke outfit voor oudejaarsavond!

Wat is oudjaar?

Oudejaarsavond is een feestavond op de laatste dag van het jaar, op 31 december. De dag erna is het nieuwjaarsdag en de combinatie van deze dagen wordt oud en nieuw genoemd. Volgens de christelijke kalender begint op de dag erna het nieuwe jaar. De meeste mensen vieren oudjaarsavond met familie en vrienden. Zo’n avond kan niet zonder de traditionele oliebollen. Ook is het intussen een traditie om naar de oudejaarsconference te luisteren van een Nederlandse cabaretier. Om twaalf uur wenst iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar, wordt de champagne opengetrokken en wordt vuurwerk afgestoken.